вторник, 20 июня 2017 г.

Обласний спеціалізований тренінг для працівників освітньої сфери “Розвиток інклюзивного освітнього середовища в Запорізькій області”





Запорізька область вже не перший рік є експериментальною з питань впровадження інклюзивного навчання. Ґрунтовна підтримка у вирішенні цього напрямку здійснюється державою: дружина Президента Марина Порошенко, яка опікується інклюзивною освітою в Україні, надає освітянам велике натхнення  в тому, що проект інклюзивної освіти набуде
якісного та швидкого включення у всіх регіонах нашої країни.
В межах реалізації Всеукраїнського науково-педагогічного експерименту, за сприяння Благодійного Фонду Порошенка, 19 червня був проведений Обласний спеціалізований тренінг для працівників освітньої сфери “Розвиток інклюзивного освітнього середовища в Запорізькій області”.
У тренінгу взяли участь більше двохсот освітян Запорізької області, які на 1 вересня 2017 року планують відкрити на базі своїх загальноосвітніх закладів класи з інклюзивною формою навчання. Присутніми були директори шкіл, їх заступники, вчителі, логопеди, представники психологічних служб.
Захід складався з двох частин. Перша — пленарне засідання, яке було проведене в тенетах Запорізької обласної державної адміністрації. Освітян привітали та ознайомили із законами, листами та наказами Кабінету Міністрів України з питань інклюзивної освіти компетентні особи в галузі освіти – голова Департаменту освіти і науки ЗОДА Озерова Т.Я.,, заступник начальника управління-начальник відділу дошкільної, загальної середньої та професійної освіти управління дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної та вищої освіти Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Хиврич В.В., начальник відділу планово-економічної роботи, фінансового та документального забезпечення Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Євтушенко М.С., в.о. Ректора ЗОІППО Гура Т.Є, завідувач кафедри РПЗСЖ, к.пед.наук, доцент Лупінович С.М., старший викладач кафедри РПЗСЖ Волошина Т.А..
Після пленарної частини відбулася друга, практична, частина тренінгу, де вся педагогічна спільнота мала нагоду отримати знання та відпрацювати їх з ведучими практиками Запорізької області в галузі інклюзивного навчання.
Одним із ведучих тренерів заходу стала соціальний педагог КЗ “ЗСЗШІ “Джерело” ЗОР Обухова Наталія Олександрівна, яка разом з колегою з м. Енергодар очолила секцію практичних психологів та соціальних педагогів Запорізької області. Вона представила досвід роботи “Джерела” з теми “Соціальний супровід дітей з особливими освітніми потребами”. Основними питаннями, які було розглянуто, стали: нормативна та законодавча база роботи психологічної служби в галузі інклюзивного навчання, завдання, напрямки діяльності, ведення ділової нормативної документації, алгоритм діяльності соціального педагога, робота інклюзивної команди підтримки, складання та заповнення ІПР, вибір корекційних програм, моніторинг результатів роботи, робота з учнями, батьками та педагогами.
Питання були нагальними та мали великий попит серед учасників тренінгу. Колеги цікавилися також Інтернет-ресурсами, на яких висвітлено роботу Порталу інклюзивної освіти КЗ “ЗСЗШІ “Джерело” ЗОР. Наталія Олександрівна компетентно відповіла на усі питання колег стосовно супроводу учнів, які навчаються на інклюзивній формі навчання, презентувала досвід роботи інклюзивної команди “Джерела”.

По закінченню усі учасники тренінгу отримали сертифікати участі, які особисто вручила керівник заходу, завідувач кафедри РПЗСЖ, к.пед.наук, доцент Лупінович Світлана Миколаївна. Сподіваємося, що отриманий досвід допоможе покращити рівень інклюзивної освіти у школах та суттєво підвищить ефективність навчання дітей з особливими освітніми потребами, сприятиме облаштуванню таких дітей в соціокультурному просторі, допоможе їм у самоідентифікації, самовизначенні та самореалізації з урахування їхньої індивідуальності.

Соціальний педагог,
Обухова Н.О. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий